Arch linux Raspberry Pi 3-ra

Desktop környezetben Archot használok és ez az élmény egy ideje Raspberry Pi-n is elérhető. Maga a rendszer, mivel kevesebb sallangot tartalmaz sokkal gyorsabbnak érződik, de a nagyon friss csomagok miatt néha előfordulhatnak problémák…

Install

Az microSD kártyára telepítés pár lépésben megoldható.

Tuning

Mielőtt végső helyére tennénk a kártyát, leválasztás előtt írjuk át a boot/config.txt fájlban a gpu_mem értékét, hogy kicsit nagyobb szabadsága legyen a videókártyának.

Indítás után sshról az alarm, alarm kombóval lehet bejelentkezni és találóan a root jelszó: root.

Átjelentkezés root felhasználóra:

A locale alapértelmezetten nem magyar és nem is UTF-8, ennek fixálására szerkesszük a /etc/locale.gen fájlt.
Szedjük ki a #-et a hu_HU.UTF-8 UTF-8 sor elöl:

Majd futtassuk a locale-gen parancsot és állítsuk be alapértelmezettnek a hu-t:

Változtassunk jelszót!

Rootként változtassuk meg a saját és az alarm jelszavát:


Telepítéshez az apt-get helyett itt a pacman-t használhatjuk. Például kodi telepítéshez:

Bővebben a pacman-ről
Bővebben a kodi telepítésről

2 thoughts on “Arch linux Raspberry Pi 3-ra”

 1. Üdv. Van egy Pi3-om ki/be kapcsolós usb rádiós egérrel, a mikrogép állandóan bekapcsolva. Kellene egy olyan alkalmazás, amely másodpercenként megvizsgálja, hogy be van-e kapcsolva az egér, ha igen, akkor a vezérlő tüske egyik pontjára ad 3 V-ot, folyamatosan. Ha nincs bekapcsolva, akkor egy másik tüskére ad ki 3V-ot, folyamatosan. Tehát az első tüskén csak akkor van jel, ha be van az egér kapcsolva, a második tüskén meg akkor van jel, ha az egér ki van kapcsolva. A 3V az lehet 5V is. Meg tudnád írni? Üdv. Szeidl Péter

  1. Szia,

   Nem vagyok otthon a GPIO kezelésben, de elméletileg ha a megfelelő package fel van telepítve, akkor akár bashből simán aktiválható/deaktiválhatóak a pin-ek.
   A wireless egérrel kapcsolatban például ha az logitech, a solaar program telepítése után ezzel a scripttel lekérhető az egér állapota:

   Más egér esetén talán a dmesg-ben turkálással megoldható a dolog.

   Üdv

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..