Az ünnepi időszak és mostanság ez a fene nagy zárkózás tökéletes lehetőséget ad valami új dolog elsajátítására. Egy új nyelv, keretrendszer vagy valami eszköz megismerése nagy segítség lehet a hétköznapi folyamataink megkönnyítésére. Első bejegyzésnek nézzünk valami linux környezetben gyakran használt dolgot, a terminálban futó bash alternatívákat.

Mi a Bash?

A Bash a legáltalánosabb linux shell. Amikor megnyitunk egy terminált Linuxon vagy Macen, akkor a terminál basht indít, amiben aztán különböző parancsokat adhatunk ki. A Bashban lehetőség van aliasokat, function-öket létrehozni, változókat definiálni (export) és parancsokat futtatni. A testreszabhatósági lehetőségei viszonylag korlátozottak, de jó szolgálatot tesz a mindennapokban. Ha eddig nem mélyedtél el benne, de nem szívesen váltanál, akkor ez a cikk jó szolgálatot tehet.

Zsh

Hasonló, mint a Bash, de gyorsabb és testreszabhatóbb. Az egyik ilyen előnye a témázhatóság és a bővítményekkel való bővíthetőség. A Zsh rendelkezik helyesírás ellenőrzéssel, a parancs historykat meg lehet osztani több terminál között, könnyebben lehet navigálni a mappák között, fish-hez hasonló autocomplete-tel rendelkezik.
Az Oh My Zsh framework segítségével könnyedén tuningolható, egy rakat témát és bővítményt lehet segítségével telepíteni.

Fish

A Fish a “Friendly Interactive Shell” elnevezésből ered. Egy csomó extra funkciója van, amik egy része valamilyen formában megtalálhatóak a zshban is, de mégis egyszerűbben használható. Az első indításnál például nem támad le minket csomó beállítási lépéssel.
Hasonlóan az Oh My Zsh-hoz, ehhez is készült egy Oh My Fish framework a könnyebb testreszabáshoz, de már az alap rendszer is rendelkezik egy böngészőben futtatható config felülettel, amit a fish_config paranccsal érhetünk el. A Bashoz képest a historyban való keresés sokkal rugalmasabb. A parancsok beírásakor pedig automatikusan ajánlásokat kapunk, ahogy például egy google keresésnél is. A tab kezelés is sokkal kényelmesebb egy Bash-hoz képest.