Tavaly óta töretlenül járok Kettlebell edzésekre, ahol már egész szép számban vannak, akik ezt az életvitelt folytatják.

Elsőre kicsit furcsának tűnt, hogy napi 1 étkezés, napközben meg (szinte) semmi, de merjünk nagyok lenni, én is kipróbáltam.

HéL

Miért kezdtem el?

  • Azzal, hogy heti 3x edzem, több kaját igényelt a szervezetem és általában sikerült mindig “kajakóma” állapotba ennem magam. ( -1-2 óra kiesés a meló ritmusából)
  • Rendszertelenül ettem. Volt, hogy napi 2 kajálás is kimaradt, mert éppen nem volt rá idő.
  • Este szeretek enni. Nincs is jobb, mint edzés után kirámolni a hűtőt 🙂

Este 6 után nem szabad enni…

Ha nem eszel rendesen, akkor a szervezeted elraktározza a bevitt táplálékot!

Az ilyen és hasonló szövegeket el kell felejteni! Persze, hogy ne egyél este, ha egész nap kajálsz, de amúgy sem jó az ilyen megvonás, hallgatni kell a testünkre. Ez viszont nem azt jelenti, hogy este be kell nyomni 2 tábla csokit és 1 liter lónyálat, mert “ezt kívánja a testem”…

A kezdetek

Mivel inkább kérdezgettem az ismerősöket (nem, hogy elolvastam volna a könyvet), hogy mi az ajánlott módszer a kezdéshez, így eldöntöttem, hogy hétfőtől ezt fogom csinálni és elkezdtem. Ahogy később olvastam, egy járható megoldás a szakaszos átállás, azaz először napi kétszer eszünk, aztán 1-2 hét alatt teljesen átállunk. Sokat segít, ha nem sokkoljuk magunkat azonnal.

Az első pár nap elég kemény, de éhség esetén érdemes vizet inni, vagy ha már nagyon éhesek vagyunk, akkor 1-2 almát / narancsot elfogyasztani.

Használt?

  • A biztonság kedvéért a kezdés után pár nappal, majd 60 nappal később lemértem magam. A mért 24 kg zsírból lement közel 3 kg, jelenleg pedig (180 nap) 18 kg zsírnál tartok, amivel így már 20% körül van az indexem.
  • Napközben megvagyok kaja nélkül, viszont több vizet fogyasztok.
  • Az esti edzés ugyanolyan jól megy, utána pedig jöhet a “jutalom” vacsora.

Mit eszek este?

MINDENT! viszont egy sorrendet érdemes (kell) tartani:

  • Először saláta vagy leves
  • jöhet a fehérje
  • és végül, ha marad hely, akkor szénhidrát.

Életemben nem ettem ennyi zöldséget, mint amit mostanság szoktam. Általában a fehérje és a szénhidrát együtt szokott megvalósulni ( hús + köret ) és végül néha jöhet a desszert. Ehhez kell egy kis idő, mire rájön az ember, hogy mennyi az elég. Nálunk most jelenleg ketten egy kiadósabb vacsora alkalmával elfogyasztunk 1kg csirkét és 500-750g zöldséget, mint köret, plusz a saláta.

Irodában dolgozóknak ez egy tökéletes életmód, mivel napközben nyugodtan lehet dolgozni/rohanni, este pedig egy jót enni. Megtanít értékelni és érezni a jó minőségű ételeket és még fogyaszt is. Mi kell még? 🙂