Abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy 15 napot töltöttem kint és összegyűjtöttem pár hasznos dolgot ha más is hasonlókat tervezne.
Három helyet érintettünk, Bangkok, Krabi, Phuket. Nézzünk pár általános dolgot, később születni fog a konkrét helyekről is bejegyzés.

Váltsunk pénzt

Az egyik kedvelt pénznem az USD, amit aztán 30.3-31.1 között tudunk váltani. Reptéren 29.4-29.9 körül mozog, így ott csak annyit érdemes ami a kijutáshoz elegendő. A nagyobb címletnek (50, 100) jobb a váltása.
Az ATMből felvétnél számolni kell azzal, hogy nem csak a bankunk karmol le díjat, de a kinti bank még hozzátesz 220 bahtnak megfelelő összeget.

Közlekedés

Ha nem akarunk alkudozni/kommunikálni a taxisokkal, akkor kint használjunk Grab-et, aminek a díját kártyával is fizethetjük, így még a készpénz használattal is tudunk okoskodni, valamint képben tudunk lenni, hogy egy utazás mennyibe fáj még a lefoglalása előtt.
A linket használva extra 100 baht kedvezményhez juthatsz, amit a foglalásnál lehet felhasználni, valamint érdemes kipróbálni a következő kuponokat:
– grabstart
– gp200
– kwelcome

Ezen kívül nézzünk szét, hogy milyen helyi közlekedés van: public bus, songthaew, tuk tuk. A repterekről/re általában járnak buszok vagy tourist pultoknál lehet foglalni járatot olcsóbban a privát taxiknál.

Kártyás fizetés

Sajnos a legtöbb helyen csak a készpénz játszik, ahol pedig elfogadnak kártyát, ott vagy alsó limit van vagy rászámolnak plusz 3-5%-ot.
A Tesco és a Family Mart simán elfogadja a kártyát és nem is számol fel plusz költséget. A 7-11 limitje 300 baht, de találtunk olyan boltot is ahol ez 500.
A legtöbb tourist info csak készpénzt fogad el, de azért azok között is lehet találni kivételt, természetesen plusz százalék ellenében.

Tourist SIM

Vegyünk helyi sim-et, hogy nyugodtan tudjunk Maps-et, csevegőket, Facebookot vagy például Grab-et használni. Mind3 szolgáltató árul azonos áron kártyákat, maximum az extra kedvezmények, mint pl kuponok, belépők vagy insurance térnek el. Lefedettségben egyikkel sincs probléma.
Ha reptéren felmegyünk a free wifire, találhatunk a nyitólapon extra 50 baht kedvezményt a true move 7 napos csomagjára.

Pár napnyi ruha elegendő

Viszonylag olcsón lehet kint mosatni vagy mosni. Átlag 40-70 baht/kg vagy 20-40 baht ha magunk mosunk (+mosószer), de akkor akár 12 kg ruhát is moshatunk,ami kb 1 óra alatt kész, a száradással meg nem igen van kint probléma.

Ha tervezünk templomot látogatni, ott nem szabad fedetlen vállal, lábbal, hassal mutatkozni, de szerencsére ezt helyben is tudjuk orvosolni szellős nadrág vagy pólóval, amit kb 100-150 baht körül árulnak. Ha már ruha, pólók-trikók 100-300 körül kaphatóak és lehet alkudozni,de azért ne legyünk túl pofátlanok.

Mennyibe kerül az étkezés?

Ez attól is függ, hol eszünk és mit. Vegyük például a Fried rice with shrimp-et: 50-150 baht, ahol a 100 feletti rész már drágának mondható, az 50-es árat pedig inkább Night Market-eken vagy nagyon helyi kifőzdékben találunk.
A pálcikára húzott ételek 10-60 körül mozognak. Ebből 2-4 darabbal már nem leszünk éhesek. A különböző juice-ok 50-100, a sör 80-120. (boltban 50-60, de időkorlát van, hogy mikor adhatnak alkoholt)