Egy ideje már figyelemmel követtem a Syncthing fejlődését, de még nagyon nem úgy tűnt, hogy használhatóbb lenne a Bittorrent Syncnél. Akkor mégis miért lenne szükség cserére?

Bittorrent Sync 2 PRO

A Sync 2.0 verziójával megérkezett az ingyenes és Pro verzió, amivel nem is lenne probléma. Legyen a jogosultságkezelés fizetős, de amivel sajnos szembesülnöm kellett, hogy a nem Pro verzióban csak 10 mappa szinkronizálható.
A másik érdekesség, hogy igaz cloudless a szolgáltatás, de a megosztásnál behozták, hogy egy linken keresztül lehet csatlakozni a megosztott mappához, ami így csak beiktatott sunyiba egy plusz szervert. Részemről szimpatikusabb a “dobjuk át a mappa azonosítót és kész” dolog, bár ennek a linkelésnek is megvan a maga varázsa, pl., hogy nem működik tökéletesen linux alatt.

Miben más a Syncthing?

A Sync zárt forráskódjához képest a Syncthing ott csücsül a Githubon, szabadon lehet vele bármit kezdeni.
A mappák szinkronizálásához először az összes gépnek ismernie kell a másikat, ami hasonlóan a BtSync mappa megosztásához, egy azonosító átadásával oldható meg, telefonon pedig ott a QR kód.
Első használatkor ez kicsit furcsa volt számomra, de azzal, hogy magukat a gépeket kell autentikálni, nagyobb a biztonság, mint hogy van egy kulcsom, amivel már azonnal a megosztott mappát érem el.

Miután megvan a párosítás, a listából kiválasztható, hogy az adott szinkronizált mappát melyik gép felé osztjuk meg. A listában szereplő eszközöknél beállítható, hogy “bevezető” legyen, ami annyit takar, hogy az összes ott beállított eszköz hozzáadódik a helyiekhez. Beállíthatjuk, hogy csak a metaadatok vagy a teljes adatfolyam tömörítve szinkronizáljon.
Az ilyen bevezetőn keresztül hozzáadásnak még nem fog ártani egy kis finomítás, mert jelenleg csak a generált azonosító íródik ki, ami több gép hozzáadásánál elég ki-kicsoda játék.

A megosztott mappáknál beállítható, hogy milyen időközönként (vagy azonnal) szinkronizáljon, legyen-e a fájlokon verziókezelés, aminek akár tetszőleges helyet is adhatunk. Létrehozhatunk Master mappát, amit a többi eszköz csak olvashat, de nem írhat.
Ha 2 fájl ütközne, mert egyszerre szerkesztenénk 2 eszközön, akkor automatikusan létrehoz egy conflict-dátum jelzésű másolatot.

Ami nekem még hiányzik, hogy a mobil kliensnél lehessen egy megosztást csak részben leszinkronizálni. Erre persze ott a .stignore fájl, de nem hiszem, hogy ezt mindenki könnyen használná. Telefonon ez fokozottan igaz.

Ami tetszik, hogy van nautilus beépülője, ahogy például a Dropboxnak, bár még ez is fejlesztésre szorul, de legalább vannak ilyen törekvések, valamint a gui felület is egész jól szuperál. Ötletes, hogy ha nem tárolóból telepítjük és a program írni tudja magát, akkor képes automatikusan frissülni is. A lusták örülhetnek.

Itt is igaz, ami a Bittorrent Sync-re:

Ez egy felhő mentes szolgáltatás. Az adatok tényleg csak a saját gépeink között kerülnek szinkronizálásra. Ha egyszerre csak 1 gép van bekapcsolva, akkor az adatok nem tudnak szinkronizálni. Ennek kiküszöbölésére vagy egy gépet mindig bekapcsolva tartunk, vagy befektetünk egy Raspberry Pi-be és egy külső merevlemezbe.