Szomorúan tapasztaltam, hogy a 3D nyomtatómhoz már nem lehet hivatalosan Filamentet kapni Magyarországon, viszont az XYZPrinting Da Vinci gépei csak saját márkás munícióval működnek.

Vagyis eddig…

A fő problémát a filament RFID chipje okozza, ami számolja a felhasználható anyag hosszát és nélküle nem indul el a nyomtatás. Ha pedig nullára fordul, akkor vége a történetnek, függetlenül, hogy marad-e még a tekercsen anyag vagy nem.

Egy kis befektetéssel viszont használhatunk bármilyen más filamentet, amihez kell pár NTAG213 chip és egy Android alkalmazás (és természetesen egy NFC képes Android telefon)
A chipet legolcsóbban ebayről tudjuk beszerezni, de lehet szerencsénk van és drágábban itthonról is hozzá tudunk jutni. Az alkalmazás segítségével tetszőleges mennyiségű chipre tudjuk rögzíteni a filament színét és a hosszát.
Az alkalmazásban lehetőség van az adatok módosítására is, de ezt kezdetben nem ajánlanám, mert nálam egy szín és hossz módosítás után letiltotta a chipet a nyomtató. Szóval első alkalommal válasszunk egy színt, a hossznak 300 métert és jó nyomtatást 🙂

Mivel ez a chip csak egy sima ragasztható papír, jól jöhet ha nyomtatunk hozzá kártyát. Ha pedig nagyobb filamantet veszünk, érdemes lehet neki egy külön állványt nyomtatni és a kártyának pedig egy külön foglalatot.